Ta strona www używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy dostosować stronę do twoich potrzeb.
W każdej chwili masz możliwość zablokowania plików cookies w swojej przeglądarce. Dowiedz się jak to zrobić OK. Rozumiem

O nas

Nasza historia

 

Historia firmy Stoczek sięga jeszcze 1965 roku, kiedy to na mocy jednej z uchwał Prezydium Powiatowej Rady Narodowej w Łukowie powołano Przedsiębiorstwo Przemysłu Terenowego "Stoczek" w budowie w Stoczku Łukowskim. Wybór lokalizacji zakładu był bardzo dobry, zarówno pod kątem ekologicznym, co miało i ma nadal wpływ na jakość wyrobów, jak również gospodarczym - przekładało się to na rozwój regionu i zapewnienie pracy mieszkańcom Stoczka.

27 stycznia 1969 roku podmiot przekształcono w przedsiębiorstwo eksploatacyjne o nazwie Wytwórnia Konserw i Mrożonek Państwowego Przemysłu Terenowego "Stoczek" w Stoczku Łukowskim. Zakład produkcyjny oddano do użytku w maju 1969 r.

W 1972 w zakładzie pracowało aż 237 osób. W 1976 roku w związku z zarządzeniem Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu połączono pięć przedsiębiorstw z województw: lubelskiego, bielsko-podlaskiego, chełmskiego, siedleckiego i zamojskiego w jedno przedsiębiorstwo państwowe pod nazwą "Lubelskie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego" z siedzibą w Lublinie. W ten sposób Wytwórnia Konserw i Mrożonek Państwowego Przemysłu Terenowego "Stoczek" stała się częścią kombinatu.

Z początkiem 1980 roku, na skutek dalszej centralizacji, Zakład w Stoczku został jednym z dziewięciu zakładów i przetwórni, wchodzących w skład Kombinatu Przemysłowo-Rolnego "Fructopol" w Lublinie.

Po 1990 zakład został wytypowany do prywatyzacji i wystawiony do sprzedaży. W 1993 roku firma została nabyta przez prywatnego przedsiębiorcę i przemianowana na Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego.

16 grudnia 1998 roku została zawiązana spółka z ograniczoną odpowiedzialnością pod nazwą Stoczek Sp. z o.o. W latach 2000-2002 przeprowadzono kompleksową modernizację zakładu. Został on kompletnie przebudowany, zakupiono nowoczesne maszyny i urządzenia. W ten sposób powstał nowoczesny zakład produkcyjny spełniający wymogi krajowe i europejskie w zakresie norm sanitarnych i weterynaryjnych. Wdrożony został system HACCP, gwarantujący bezpieczeństwo zdrowotne żywności podczas jej produkcji i dystrybucji.

W kwietniu 2007 roku Stoczek stał się częścią grupy kapitałowej budowanej wokół spółki giełdowej Makarony Polskie SA. Zapewniło to nam ogromne możliwości rozwoju, rozbudowywania kanałów dystrybucji oraz poszerzania działalności.